آلودگی هوا
مردم در شهر های بزرگ مثل تهران، مشهد، اصفهان و… قربانی آلودگی هوا و سرو صدای زیاد هستند. حالا سوالی که مطرح است این که چگونه می توان با وجود زندگی کردن در شهر هایی که با آلودگی هوا دست و پنجه نرم می کنند در امان ماند؟
میوه و سبزیجات تازه
یکی از دسته های مهم مواد غذایی میوه و سبزیجات تازه محسوب میشوند که حتما باید در هنگام آلودگی هوا مورد استفاده قرار گیرند. آنتیاکسیدانهای موجود در میوه و سبزیجات نقش حیاتی در سلامت ریهها دارند. محققان بیمارستان جرج لندن در مطالعهای دریافتهاند که سیب در میان انواع میوهها بیشترین تاثیر را بر دستگاه تنفسی داشته و در بهبود فعالیت این ارگان تاثیرگذار است.مصرف نارنگی، پرتغال، انار، سبزیجاتی از قبیل سیر، پیاز، کلم بروکلی و سایر کلمها، گوجهفرنگی و کاهو نیز توصیه میشود.
روی
یکی دیگر از دسته مواد مغذی روی است که در هوای آلوده موجب کاهش جذب فلزات سنگین شده و از این طریق میزان این ترکیبات زیانبار را در بدن به حداقل میرساند. از این رو، متخصصان تغذیه مصرف غذاهایی که این ماده مغذی را در حد بالایی دارند بسیار توصیه میکنند. این موادغذایی شامل انواع فراوردههای دریایی، نخود سبز، عدس و جوانه گندم هستند.
منیزیم
منیزیم نیز بخاطر خواص کاهندگی جذب کادمیوم در روزهایی که هوا آلوده است، بسیار کمک کننده میباشد و به این دلیل مصرف انواع سبزیجات با رنگ سبز تیره که از این ماده مغذی غنی هستند بسیار توصیه میشود. بهتر است این گروه از مواد غذایی را به صورت تازه و خام مصرف نمود.
ماهی
طبق مطالعهای که در دانشگاه کمبریج انگلستان به انجام رسیده، نشان میدهد که سطح اسیدهای چرب ضروری در افرادی که به بیماریهای ریوی مبتلا هستند، بسیار پایین است.محققان در این مطالعه دریافتهاند که مصرف منظم ماهیهای روغنی نظیر ماهی آزاد و سالمون میتواند در تقویت و بهبود فعالیت دستگاه تنفسی موثر واقع شود. مصرف متعادل این گروه از مواد غذایی میتواند به خوبی موجب کاهش ریسک ابتلا به بیماریهای ریوی به خصوص در افرادی شود که در محیطی با هوای آلوده زندگی میکنند.به این ترتیب مصرف ماهیهای روغنی که سرشار از اسیدهای چرب امگا۳ هستند میتواند در کاهش تنگی نفس و اثرات زیان بار ترکیبات التهاب آور مفید باشد.
شیر و لبنیات
زمانیکه در شرایط آلودگی هوا به سر میبرید، برای کاهش صدمات به دستگاه تنفسی و التهاب دستگاه گوارش ناشی از این آلودگی، باید مصرف شیر و لبنیات را به ۲ دلیل افزایش داد: اولا شیر و لبنیات به دلیل دارا بودن فسفر، منیزم و کلسیم به صورت رقابتی مانع از جذب عناصر فلزی موجود در آلودگی هوا میگردند. ثانیا پروتئین لبنیات میتواند در دستگاه گوارش با برخی عناصر فلزی ناشی از آلودگی هوا که از طریق تنفس وارد بدن میشوند ترکیب شده و به دفع آنها از بدن کمک کند.برخی از نوشیدنیها مانند چای و قهوه نیز به دلیل داشتن ترکیبات فلاونوییدی میتوانند توان دفاعی بدن را در برابر عوامل اکسیدکننده بیشتر کنند.
روغن زیتون
روغن زیتونیکی از آن دسته مواد غذایی هست که اثرات مضر آلودگی هوا را دفع میکند. ذرات معلق موجود در هوا باعث گرفتگی عروق و آترواسکلروز زودرس میشود. عارضه آترواسکلروز بر اثر رسوب پلاک از مواد چربی در دیواره درونی رگهای خونی بهوجود میآید.روغن زیتون منبع غنی امگا ۹ است و مصرف آن باعث افزایش فعال کننده پلاسمینوژن بافتی میشود. فعال کننده پلاسمینوژن بافتی آنزیمی است که توسط سلولهای دیواره داخلی شریانها ترشح میشود و مهمترین وظیفه آن شکسته شدن لخته خون ایجاد شده در رگهاست. وجود لخته در رگهای خونی باعث اختلال در گردش خون میشود.روغن زیتون حاوی دو آنتیاکسیدان قوی هیدروکسی و اولئوروپین است که در رقیق شدن خون و جلوگیری از لخته موثر هستند. به علاوه روغن زیتون باعث انتشار اکسید نیتریک در داخل عروق و شل شدن دیواره شریانها و بهبود گردش خون میشود. مصرف روزانه این ماده غذایی ارزشمند توصیه شده است.
مواد غذایی حاوی آنتیاکسیدان
آنتیاکسیدان را به ترکیباتی می گویند که از سلول در مقابل صدمات جلوگیری کند. این ترکیبات میتوانند طبیعی یا مصنوعی باشند.
آنتیاکسیدانهای اصلی عبارتند از:
لوتئین: این گروه آنتیاکسیدان در انواع کلم (کلم بروکلی، گل کلم و برگ کلم)، انواع میوهها، سبزیجات نشاستهای (ذرت، نخود فرنگی) تخممرغ و سبزیجات برگ دار وجود دارد.
سلنیوم: یک ماده معدنی موجود در غذاهای گیاهی، تخممرغ، مرغ، گوشت قرمز، حبوبات و ماهی است.
منبع: دکترسلام
این مطلب رو با دوستانتان به اشتراک بگذارید: